Alles over belastingen

Op Bonaire zijn twee soorten belasting voor onroerende goederen: grondbelasting en vastgoedbelasting. Dit inning vindt plaats via de Belastingdienst Caribisch Nederland. Op deze website van Harbourtown Real Estate willen we u zo kort en bondig mogelijk uitleggen wat het verschil is en wat belangrijk is om te weten. Een onroerende zaak is bijvoorbeeld een (vakantie)woning, een stuk (bouw)grond of een bedrijfspand.

Grondbelasting
De eigen woning die een belastingplichtige als hoofdverblijf gebruikt, wordt aangemerkt voor grondbelasting. Een ‘eigen woning’ is een woning die een eigenaar als hoofdverblijf ter beschikking staat en waarvan de eigenaar inwoner is van Caribisch Nederland. Het Eilandgebied mag over de waarde van de eigen woning grondbelasting heffen. Daarnaast geldt een vrijstelling van vastgoedbelasting voor onder andere braakliggende gronden waarvan de eigenaar inwoner is van Caribisch Nederland. De waarde van de woningen wordt 1x in de 5 jaar vastgesteld. De belasting is 0,345% over de vastgestelde waarde van het onroerende goed.

Rekenvoorbeeld
U bent inwoner van Bonaire en heeft een koophuis waar u zelf in woont. De waarde van uw woning is vastgesteld op $ 300.000,-. U betaalt dan jaarlijks $ 1.035,- aan grondbelasting.

Vastgoedbelasting
Vastgoedbelasting is van toepassing voor:
• eigenaren van tweede woningen;
• niet ingezetenen die grond hebben in Caribisch Nederland.
• eigenaren die onroerende zaken verhuren;
• binnen Caribisch Nederland gevestigde lichamen die onroerende zaken houden
• buiten Nederland gevestigde lichamen die in het bezit zijn van onroerende zaken in Caribisch Nederland;

Net als grondbelasting wordt de waarde 1x in de 5 jaar vastgesteld en de heffing is jaarlijks van degene die op 1 januari van dat jaar eigenaar is. Bij vastgoedbelasting geldt een vrijstelling over de eerste $ 70.000,- van de waarde van tweede woningen. Over de meerwaarde wordt 0,91% belastingplichtig. Over grond die in erfpacht is uitgegeven wordt de vastgoedbelasting geheven van de erfpachter van de grond. Ook als de particulier of de rechtspersoon niet in Caribisch Nederland woonachtig of gevestigd is, is er sprake van belastingplicht voor de vastgoedbelasting.

Rekenvoorbeeld
U heeft een tweede woning op Bonaire die u verhuurt. De waarde van uw woning is vastgesteld op $ 300.000,-. U betaalt dan 0,91% over $ 230.000,- (waarde $ 300.000,- min $ 70.000,- vrijstelling), wat inhoudt jaarlijks $ 2.093,- aan vastgoedbelasting.

Alternatieve berekening van de vastgoedbelasting
Het tarief voor de vastgoedbelasting is 17,5% van de voordelen uit het onroerende zaak. Dit tarief wordt berekend over het fictief inkomen van 4% van de waarde over de onroerende zaak. Effectief is het tarief 17,5% X 4% = 0,7%. Over onroerende zaken waarover vastgoedbelasting wordt geheven, heeft het eilandgebied Bonaire de opcenten vastgesteld op 15% van de geheven vastgoedbelasting. Per 1 januari 2020 zijn deze opcenten vastgesteld op 30% over de Rijksvastgoedbelasting van 0,7%.

Rekenvoorbeeld
U heeft een tweede woning op Bonaire die u verhuurt. De waarde van uw woning is vastgesteld op $ 300.000,- en de grondslag voor belasting is $ 230.000,- (waarde $ 300.000,- min $ 70.000,- vrijstelling). U betaalt 0,7% over deze waarde ($ 1.610,-) vermeerderd met 30% eilandelijke opcenten ($ 483,-). Dit komt neer op jaarlijks $ 2.093,- aan vastgoedbelasting, oftewel 0,91%.

De Belastingdienst Caribisch Nederland – Bonaire heeft een zeer uitgebreide website waarop u werkelijk alle informatie hierover kunt terugvinden. Via deze link vindt u vervolgens alle brochures en tevens veel aanvullende informatie en belastingformulieren terug.

Uiteraard kunt u met uw specifieke vragen ook rechtstreeks terecht bij de Belastingdienst:

Belastingdienst Bonaire – Caribisch Nederland
Kaya L.D. Gerharts 12 – Kralendijk – Bonaire
telefoon: +599 715 8585 – Fax: +599 715 8800

We kunnen ons voorstellen, dat u niet de informatie kunt vinden, die u zoekt. In dat geval, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag!!

Uw specialist in Real Estate!

Onze makelaar op Bonaire helpt u graag bij het vinden van uw droomhuis of misschien wel het juiste stuk grond waarop u uw eigen villa kunt bouwen. Maar ook zijn we u graag van dienst bij het te koop of te huur zetten van uw woning. Al sinds 1989 is Harbourtown Real Estate de aangewezen plek om u te helpen met het verwezenlijken van uw wensen op woongebied.

Lees ook onze andere blogs

Kosten verkoper

Kosten verkoper

Je huis verkopen: welke kosten zijn voor mij als verkoper?Als je als verkoper een onroerend goed verkoopt, is de...

Lees meer

Kaya L.D. Gerharts 20, Kralendijk
Bonaire - Caribisch Nederland

Tel (Bonaire): +599 717 5539
Tel (Nederland): +31 (0)85 888 0508

info@harbourtownbonaire.com

Kantooruren: 8:30 - 17:30
Gesloten op: zaterdag en zondag